• Népmesék

    Népmesék

    Válogatások a szájhagyomány útján terjedő elbeszélésekből, melyeket olyan ismert gyűjtők állítottak össze, mint Benedek Elek, Illyés Gyula, Arany László vagy a Grimm fivérek. Read More
  • 1

Az Évkerék Társulat dramatikus, muzsikás meséi, melyekben a jeles közönség is bábot vagy szerepet kaphat olykor, s a megérdemelt jutalom el nem marad.  Vígasság, húrok pendítése, táncra penderülés, s nemes merengés elfogadtatik. Havi rendszerességgel a teljes sorozat kizárólag a Fonóban!

Kicsik nagyok hallgathatjátok, s kedvetek szerint velünk játszhattok. Ezen esztendőben négy égtáj meséiből hozunk elibétek bokrétát: európai (spanyol, cigány, itáliai, britt) népmesék, s a karácsonyi magyar misztériumjáték után, afrikai, ázsiai és amerikai mesék, regék nyílnak ki a színpadon, s ha tetszik szívetekben. Élő muzsikaszó, s a tájakhoz hangolt hangszerek kísérik az előadásokat, hol óriás bábok felbukkanására is bátran számíthatunk…


A Nap s a Hold kiszabadítása
Élő muzsikával kísért cigány legendamese az idők kezdetéről, a Nap s a Hold égre kerüléséről. Ekkoron történt, hogy a fényességekért vívott viadalban a cigányembert a Nap barnára sütötte, a fehér embert meg a Hold sápadttá tette… Óriásbábok, maskurák jelengetésével előadott mítikus történet.
Játsszák: Gulyás Anna, Kő Boldizsár, Lakatos Mónika, Rostás Mihály


Az Évkerék Társulat 2001-ben alakult. Utcaszínházi óriásbábos előadásaik, színházi produkcióik, koncertjeik mellett jeles napi szokásokat, népmeséket, történeti játékokat elevenítenek meg a közönséget is gyakran bevonó- dramatikus előadások keretében. Előadásaikon a zeneiség kiemelt szerepet játszik: az előadóművészek aktívan koncertező muzsikusok, énekmondók, táncházak muzsikusai. A Társulat önálló koncert-repertoárral, táncházi muzsikával is gyakran fellép. Az előadásokhoz bábokat, óriásbábokat is használnak, melyeket Balla Gábor és Kő Boldizsár, a NKÖM Ipari és Formatrevezési Nívódíjával kitüntetett Zöld Péter Népmese Játszótér alkotói, bábszínházi előadások kedvelt báb-készítői készítenek. A társulat népművelői színházként működik: határozott céljaik, közé tartozik a néphagyományok, népszokások életünkbe integrálásának lehetőségit keresni, a közönséget néprajzi gyűjtések anyagából merített értékekkel megismertetni. A díszletek, bábok, jelmezek is ezen igényesség jegyében kerülnek színre. A Társulat fontos célkitűzései közé tartozik az előadások helyszínhez, alkalomhoz való tájolása: számos előadásunk született egy adott ünnep, fesztivál, rendezvény eszmei tartalmához kapcsolódóan. Legfrissebb sorozatunkban különböző népek meséinek, ünnepi szokásainak dramatikus feldolgozására invitáljuk a nézőket/játszókat.