• Népmesék

    Népmesék

    Válogatások a szájhagyomány útján terjedő elbeszélésekből, melyeket olyan ismert gyűjtők állítottak össze, mint Benedek Elek, Illyés Gyula, Arany László vagy a Grimm fivérek. Read More
  • 1

Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt hasznos lehet a mesék értelmezése, legyen szó akár a tanulságokról, akár az értékrendekről. Farkas L. Rozália kiadványai szórakoztató és érthető módon mutatják meg számunkra, hogy a népmesék világa milyen sokrétű.

Mesevarázs

Mesefoglalkozások nemcsak az iskolában, hanem a családban is. Ennek megfelelően kézikönyv a pedagógusoknak és a szülőknek is, valamint igen hasznos a gyermekfoglalkoztatás vezetőknek a gyermekek oktatása, nevelése céljából, mert készségfejlesztő, szórakoztató és játékos is. A Mesevarázs a „Tanuljunk könnyebben, okosabban” 3 füzetből álló kötet első darabja 33 mesefeldolgozást tartalmaz, alkalmas arra, hogy mesefoglalkozást tartson a segítségével bárki: szülő, nagyszülő, óvónő, tanító.

Ajánlott használata óvodában, iskolában, otthon, napköziben, gyermekfoglalkoztatásokon, könyvtárban, hogy a sok gyerek hallgassa, olvassa, értse, átélje a meséket. Nem elvont, tankönyvízű, elméleti megoldás, hanem beszélgetős feladatok, sok játékkal.

A mesefoglalkozások között van - a foglalkoztató anyagon kívül - kifestő, drámapedagógiai feldolgozás, csoportjáték, sőt még egy önálló társasjáték is. A könyv 40 színes oldalt tartalmaz, külön mellékletet adunk hozzá, amely fénymásolható. Valamint egy önálló társasjáték táblát.

 

Világgá megyek / 2 társasjáték

A játékban van 12 kártyacsomag, és az alapjáték azt jelenti, hogy mindegyik csomagból húzni kell egy-egy kártyát, s ennek a 12 lapnak a felhasználásával kitalálni egy mesét. A kártyacsomagok közül 4 szöveges, hogy a mesék nyelvét is gyakorolhassuk, és 8 képes. Ezek a mesék alapmotívumait tartalmazzák, így a meséket könnyű lesz kitalálni.

A második játékmód rövidebb: csak 2-3-4 csomagból húzunk lapokat, és egy helyzetet mutatunk be a segítségükkel, vagy egy szituációt játszunk el. A mesealkotást végezhetik egyéni játékosok vagy csoportok is, 8 éves kortól ajánlott használni. A mellékelt füzet több, mint 40 oldalon tartalmaz leírásokat a különböző játékmódokra. Iskolásoknak szinte valamennyi készség fejlesztésére használható, s az 5 perces játéktól a 2 órásig foglalkoztat.

A harmadik játékmód már társasjáték, amelyet bárki, akár felnőtt társaság is játszhat. Minden játékos elindul egy mesehőssel, akit bemutat, és a következő kártyacsomagból amikor húzott, mindig két feladata van: elmeséli, hogyan jutott hozzá ehhez a tárgyhoz, vagy találkozott ezzel az állattal, illetve van egy leírás, hogy mi történik, ha ezt a lapot húzta.

 

Népmese memória kártyajáték

2X32 lapos kártyacsomagot tartalmaz. A hagyományos memória játékon kívül még ötféle játékmódot tud. Már 2 éves kortól játszható. Bárhol, bármikor elővehető, érdekes időtöltés a gyerekeknek, miközben a mesék tárgyaival, szereplőivel, helyszíneivel ismerkedhetnek. Sőt, maguk is alkothatnak meséket a kártyák segítségével.