• Népmesék

    Népmesék

    Válogatások a szájhagyomány útján terjedő elbeszélésekből, melyeket olyan ismert gyűjtők állítottak össze, mint Benedek Elek, Illyés Gyula, Arany László vagy a Grimm fivérek. Read More
  • 1

Népmesék diadala a japán rajzfilmek felett

Ha meghallja az ember a magyar népmesék fülbemászó dallamát - önkéntelenül is fütyülni kezd. A rajzfilmek őshazájában Japánban, a 'Magyar Népmesék' egyik epizódja a 'Kővé vált királyfi' bombasikert aratott. És ez bizony, nem mese! A gonosz boszorkány, aki fél a vadállatoktól, pokolbéli ördögök, a jóságos király, a szerencsét próbáló szegénylegény és a beszélő állatok- ők mind egy-egy szereplői a meséknek.

 

A Kecskeméti Rajzfilmstúdió is képviseltette magát a napokban megrendezett II. nemzetközi animációs népmese és legenda fesztiválon Japánban. A siker nem maradt el. A világszerte ismert magyar rajzfilmsorozatot közel 30 évig készítették. Az eddig képernyőre került 78 epizódhoz most újabb 22 mesét rajzolnak. Ezek a mesék az élet örömeiről, szomorúságairól szólnak, tele vannak tanulsággal. A jó elnyeri jutalmát, a rossz pedig méltó büntetését. A sorozat sikerére a kezdetekkor senki sem számított, még a mesélő sem. Azonban most kiderült, hogy legyen nyár, ősz vagy tél, a mesék nem változnak, mert ami jó és értékes, arra mindig szükség van.

Forrás: tv2 Aktív (2006.)